CONCERT DEL COR MARAGALL AL CONGRÉS DE LA FEAM - Joan Gaya






El Museu d’Art es fundà el 1976, quan la Diputació de Girona signà un conveni amb el Bisbat de Girona, i s’aglutinen en un sol conjunt les col·leccions del Museu Provincial d’Antiguitats i Belles Arts, i les del Museu Diocesà de Girona.
El Museu Provincial d’Antiguitats i Belles Arts es va crear l’any 1846 per salvaguardar les obres d’interès artístic i arqueològic, així com les restes arquitectòniques dels edificis secularitzats arran de les desamortitzacions. Va ser inaugurat el 1870 dins del monestir de Sant Pere de Galligants, que avui acull la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona.
Per la seva banda, el Museu Diocesà es va crear quasi un segle més tard, l’any 1942, sota la tutela del bisbe Josep Cartanyà. Els fons principals eren unes col·leccions d’art i arqueologia reunides pel canonge Ramon Font i per mossèn Pere Valls, que ja des de 1929 s’exposaven al Saló del Tron del Palau Episcopal.
L’any 1992 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya assumeix les tasques de gestió del Museu d’Art que fins aleshores havia assumit la Diputació de Girona.
Els Amics del Museu d’art van ser creats fa 25 anys per l’impuls del seu director Joan Surroca i una colla de ciutadans motivats que van assumir el repte amb entusiasme. Des d’aleshores els Amics han desenvolupat tasques de suport al Museu, i alhora una intensa activitat orientada a més del les arts plàstiques, a altres arts i a activitats culturals relacionades amb el millor coneixement del país, la seva història i la seva gent. Avui els Amics som 700 socis i des del 2009 tenim la seu al carrer Ciutadans 18,en un espai cedit pel Departament de Cultura.

Els Amics dels Museus són una institució molt generalitzada arreu. Les seves funcions són donar suport i difusió a les activitats dels museus a fi de trobar espais en els que la ciutadania s’hi interessi més.

La Federación Española de Amigos de Museos (FEAM) celebra un congrés anual en el que es debaten temes relacionats amb els museus, la participació ciutadana en les seves activitats i en la promoció d’aquestes a grups socials que normalment no hi acudeixen. Els Amics del Museu d’Art de Girona vam ser-hi als congressos de Donosti i Huelva, els dos darrers anys i va ser allí on el prestigi cultural i turístic de Girona els va induir a demanar que enguany es pogués celebrar el congrés a Girona.

El congrés, tot i que centrat en el Museu d’Art es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat i comptarà amb dos ponents gironins singulars: la Doctora Lluïsa Faixedas i l’especialista cultural Pere Parramón. Tots dos han estat presidents dels Amics.

El dissabte 6 hi ha previstes visites culturals a l’Empordà i al vespre un aperitiu que per raons de seguretat climàtica i logística es farà al Hall del Col·legi d’Arquitectes. És allí on el Cor Maragall, dirigit per la Sara Pujolràs i acompanyat al piano per en Joan Sadurní, oferirà un concert als congressistes amb partitures seleccionades del seu repertori a partir del que es va oferir per Tots Sants. El repertori serà el que segueix:

Hallelujah - Leonard Cohen, arr. Roger Emerson
Blowin’in the wind - Bob Dylan
What a Wonderful World - George David & Bob Thiele, arr. Mark A. Brymer
Tu mai camines sol - Richard Rodgers & Oscar Hammerstein
Bella ciao - Trad. Italiana, arr. Ben Parry/S. Pujolràs
La Balanguera - Amadeu Vives i Joan Alcover, arr. Francesc Batlle
Hevenu shalom aleichem - Pop. Hebrea, arr. David Eddleman
L’estaca - Lluís Llach, arr. Manuel Oltra
Dona nobis pacem - Mary Lynn Lightfoot
Cinamom i flor d’acàcia - Àngels Alabert
Imagine - John Lenon, arr. José Luís Blasco
Cor dels esclaus hebreus - Giuseppe Verdi
Free at last - Espiritual negre, arr. Jester Hairston


Joan Gaya, 26 de març de 2019

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda