SALUTACIÓ CONCERT 50è ANIVERSARI D'OMNIUM CULTURAL - Santuari de la Mare de Déu del Mont - 16 d'octubre de 2011 - Lluís Gil


Bon dia,

Un doble motiu ens aplega avui al cim de la Mare de Déu del Mont, cim en el que mossèn Cinto Verdaguer, en paraules d'ell mateix , “va trobar la pau per contemplar el Canigó i la tranquil·litat per escriure.
Al Cor Maragall ens plau estar aquí, i els en donem les gràcies, per un doble motiu:

En primer lloc per commemorar el 50 aniversari de la fundació d'Òmnium Cultural. Cinquanta anys fructífers, no sense dificultats, en la vetlla i la feina, en defensa de la nostra cultura i la nostra llengua. En la lluita per preservar els nostres signes d'identitat.

En segon lloc, per commemorar, també, el centenari de la mort del poeta Joan Maragall.
Maragall, que va deixar-nos, en el conjunt de la seva extensa obra poètica , poemes que son balades (la del bes), himnes (el de l'arbre fruiter, l'himne a la senyera...), cançons (la del Comte Arnau, la de Sant Ramon...), i cants (alguns que han esdevingut sardanes: l'Empordà, Per tu ploro)... va deixar-nos un cant per excel·lència: el Cant Espiritual.
Aquest cant, aquest poema (un xic el testament poètic, vital, de Maragall), musicat per l'Àngels Alabert, (la qui va ser fundadora del nostre cor i directora fidel i entusiasta durant trenta anys), clourà el concert que d'aquí a una estona els oferirem.

I, si hem començat la diada amb un cant (el de la senyera) i l'Himne Nacional de Catalunya (Els segadors), per arribar a aquest cant final haurem passat, i haurem tastat la seva música i la seva poesia, per Alemanya, Itàlia i Catalunya (el Principat i les Illes), per Polònia, pels Estats Units, per Irlanda i Haití. Un llarg periple, un viatge d'anades i tornades, que demostra que la música, com la poesia, com la llengua, són bens irrenunciables i identitaris. Bens que cal defensar.
Acabo utilitzant una frase de l'escriptor Jaume Cabré, referint-se a la literatura, i adaptant-la. Podríem dir que “com en una casa, a la poesia, a la música, s'hi sol entrar per la porta. Després, la resta, és el plaer de llegir-la i d'escoltar-la”. Escoltin-la i gaudeixin-la.

Moltes gràcies.
Lluís Gil i Aban en nom del Cor

Imatge: Jordi i Olga (Cor Maragall)
Introduït inicialment per Lluís Gil el 27 d'octubre de 2011

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda