CONCERT A GIRONA TEMP DE FLORS - 9 de maig de 2010 - Xavier Merino

Ahir, 9 de maig, vam fer un concert ben agradable al Jardí dels Alemanys, a l’antiga caserna del mateix nom, un indret ben acollidor i agradable recuperat per a la ciutat deu fer uns vint-i-cinc anys. Va fer un matí assolellat i resplendent en tots els aspectes i això ens va aixecar els ànims, ens va donar força i optimisme i, en conseqüència, seguretat. Una bona part del públic va romandre allí tot el concert, mentre que una petita part eren visitants de Girona, temps de flors, que passaven i s’hi entretenien una mica.La cançó més emotiva que vam cantar va ser Idil·li, amb lletra del renaixentista Antoni Careta i Vidal i    música de Joan Altisent, músic català polifacètic del segle XX. És una cançó d’amor, molt íntima i extraordinàriament romàntica, que fa vibrar l’ànima fins als seus racons més profunds, més ‘escondits’. La pluja de pètals d’acàcia que la va acompanyar hi va donar encara més emoció, la va ambientar molt bé i va  emblanquir el cabell dels qui encara no el tenen blanc. Aquest matí de bona hora mirava el massís del Canigó des de la finestra de casa i pensava: “Hi deuen haver planta acàcies?” Era ben blanc.
La part catalana del concert la van complementar dues cançons del País Valencià que van obtenir el favor del públic, que les va aplaudir amb ganes. El “Bolero de Guadassuar”, tradicional d’aquest poble de la Ribera Alta, entre   l’Alcúdia i Algemesí, seriosa i senyorívola, que contrasta fortament amb el Xumba, Xumba, alegre i irònica, de la gresca. És una petita contribució a prendre consciència de la riquesa musical tradicional dels Països Catalans.
La brillant i joiosa “O voso galo comadre”, les sudamericanes “Humahuaqueña” i “Balaio”, les afroamericanes “Goodnight” i “Deep River”, amb tot el ritme i la profunditat que caracteritza aquesta música. “Tourdion”, cançó francesa que originalment devia ser de taverna, va servir per iniciar i cloure el concert.





Una anècdota simpàtica va ser la presència del pelegrí que ahir, Sant Miquel de primavera, començava el seu camí des de la Catedral (antigament dedicada a Sant Miquel), on l’acabaven de beneir, fins al Mont Saint Michel, a Normandia, on arribarà el dia de Sant Miquel de setembre. El poeta Josep Tarrés, amic i descobridor de tradicions gironines, ens va explicar que enguany es complia el mil·lenari d’aquest pelegrinatge que s’havia fet durant molts segles i que és cent anys anterior al de ant Jaume de Galícia.


Goso dir que va ser una bona actuació, feta amb tota la il·lusió i molt ben acollida pel públic. La clau d’això? Seguir ben atentament les indicacions de la Sara que, com diu el salm, “ens guia per camins segurs”.

10 de maig de 2010
La foto del cor és d'en Jordi i l'Olga i la de l'Isaac i el pelegrí, de l'Anselm.
Publicat inicialment per Lluís Gil el 12 de maig de 2010

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda