QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda




Quan una entitat cultural celebra el seu 40è aniversari significa que el projecte inicial s’ha consolidat de manera ferma en el seu entorn social i cultural. Aquest és el cas del Cor Maragall, una formació que va iniciar-se impulsat per un grup d’entusiastes cantaires i sota l’aixopluc de l’Associació de Veïns Mare de Déu del Mont, del barri de Sant Narcís de Girona.

Al llarg d’aquests 40 anys el Cor Maragall ha fet concerts arreu de les comarques gironines i de Catalunya, així com també ha actuat com a representant del nostre país per Europa, amb la voluntat de difondre-hi la nostra música i, alhora, enriquir-se amb músiques procedents d’altres indrets.



En l’àmbit de la música coral, i de la cultura en general, estem assistint a una època de globalització que comporta un augment de les influències del món anglosaxó. El repertori coral no resta exempt d’aquesta influència, i es pot constatar en l’increment d’obres de creadors de parla anglesa que ja formen part de manera habitual dels programes de concert de les formacions corals. El repertori coral català requereix un nou impuls i compromís per part dels cors per tal de mantenir-se interessant i actualitzat, amb harmonitzacions i sonoritats més ajustades al segle XXI. Si bé hi ha compositors actuant en aquest sentit, les seves obres encara no són suficientment conegudes ni interpretades. 

En un programa de concert de 1981 del Cor Maragall figura en la presentació: 

“En el seu repertori hi trobem música sacra i profana de totes les èpoques, sense deixar de cultivar principalment la cançó popular catalana, així com obres d’autors catalans contemporanis”.

Fidel a aquesta motivació, la celebració del 40è aniversari del cor se centra en quatre peces creades expressament per a la formació per part de diversos compositors de l’entorn gironí: tres d’aquestes peces van ser estrenades per la formació amb motiu del seu 10è aniversari; la quarta és una estrena absoluta en el concert de Tots Sants d’enguany. 

Les obres que interpretarem són:

- Cinamom i flor d’acàcia, peça d’Àngels Alabert (fundadora del cor), inspirada en els goigs de la Mare de Déu de Bell-Ull i Gràcia del claustre de la Catedral de Girona.

- Els gegants de la Devesa , sardana d’Agustí Coma Alabert, fill d’Àngels Alabert i ell mateix excantaire de la formació.

- Pisc-U-labis, obra de Josep Ma. Grosset, una original partitura que constitueix en sí mateixa una veritable performance. 

I, finalment, l’estrena d’una obra del compositor Miquel Sunyer basada en el text dels tres primers capítols del Gènesi i escrita per a la celebració del 40è aniversari del cor. 





Sara Pujolràs i Naspreda - 1 de novembre de 2019


 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023