ELS INSTRUMENTS QUE ACOMPANYARAN EL FESTINO - Xavier Merino

Algunes persones ens han demanat una mica d'informació sobre quins són els instruments que ens acompanyaran en la interpretació del Festino. He procurat, doncs, d'una manera resumida donar aquesta informació.

El clavicèmbal

 



El clavicèmbal, també anomenat clavecí, és un instrument de teclat de cordes polsades. És de la mateixa família que els instruments més petits coneguts com a espineta i virginal. Té els orígens a l’edat mitjana i va ser molt utilitzat com a baix continu. El segle XVIII, amb l’aparició del pianoforte començà a caure en desús. Sembla que el seu origen també és italià.

La tiorba

 


La tiorba és un tipus de llaüt barroc amb caixa de ressonància en forma de bol. És de grans dimensions i té dos clavillers i vuit cordes addicionals sense trastejar per als baixos. És d’origen italià i va ser molt utilitzada els segles XVI i XVII. Posteriorment va ser substituïda per la guitarra.

La viola de gamba

 

La viola de gamba o viola d’arc forma part d’una família d’instruments de corda fregada, amb trasts, que es va originar el segle XV. El nom li ve de la forma en què és utilitzada sostenint-la entre les cames. Gamba, en italià, és cama en català, motiu pel qual en podríem dir viola de cama. Va ser molt utilitzada durant el Renaixement i el Barroc com a instrument melòdic solista i com a baix continu. Prové de la viola de mà ibèrica, en castellà vihuela. El seu ús va decaure a finals del segle XVIII tot i que s’ha recuperat durant les darreres dècades. Al nostre país el gambista més conegut deu ser Jordi Savall.


Xavier Merino i Serra - 26 d'octubre de 2014

Il·lustracions procedents d'internet.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda