MISERERE MEI DEUS de Gregorio Allegri - Xavier Merino

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Miserere_Allegri.jpg/640px-Miserere_Allegri.jpg 


El Miserere és una obra a cappella de Gregorio Allegri basada en el text del salm 50, composada durant el pontificat d’Urbà II per ser cantada a la Capella Sixtina i forma part de l’ofici de laudes de setmana santa. Allegri va escriure aquesta obra cap als anys trenta del segle XVII. És escrita per a dos cors, un de quatre veus i l’altre de cinc. Un dels cors canta una versió simple del tema i l’altra cor encara una versió més elaborada. És un dels millors exemples de l’estil polifònic del Renaixement, anomenat stile antico o prima prattica en el segle XVII i s’hi poden veure influències de les escoles romana (Palestrina) i veneciana (Andrea i Giovanni Gabrieli).

En principi es va prohibir d’executar l’obra fora de la Capella Sixtina i s’amenaçà amb l’excomunió aquell qui la copiés. La tradició diu que Mozart, quan tenia 14 anys, després de sentir-la una sola vegada la va transcriure de memòria. En una segona vegada va fer algunes correccions a la transcripció.

Un company de coral, després de gaudir de l’excel·lent versió que en va fer el 2014 el cor Ars Nova de Copenhagen, fundat pel compositor Bo Hollen el 1979, em va demanar de fer una entrada al bloc a fi que en poguessin gaudir els altres cantaires i amics del nostre Cor. Trobareu aquesta excel·lent versió a  https://www.youtube.com/watch?v=O91aabHmKRY.

 http://arsnova.dk/sites/default/files/mediafiles/photo/small/ars_nova_copenhagen_2019_loft_hap_scraper_small.jpg


La informació sobre el Miserere Mei Deus d'Allegri és traduïda de l'italià i el castellà.

La fotografia del Miserere Mei Deus d'Allegri és treta de la Viquipèdia.

La fotografia del Cor Ars Nova de Copenhaguen és treta del web d'aquest cor.

 

Podeu trobar informació detallada de la música policoral veneciana a l'entrada que vam fer en aquest bloc el 2016:  http://elcormaragall.blogspot.com/2016/06/venecia-bressol-de-la-musica-policoral.html

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda