CONCERT A LES FESTES DEL TURA D'OLOT - 9 de setembre de 2012 - Xavier Merino

Cartell de les Festes del Tura, Olot 2012
(fragment)
Feia molts mesos que ens havien demanat d’anar a fer un concert al Santuari de la Mare de Déu del Tura, d’Olot, el mateix dia de la festa de la nativitat de Maria, popularment dia de les marededéus trobades, el 8 de setembre. Al final, per problemes d’organització del conjunt de la festa major, van traslladar el concert a diumenge, dia 9.

El temple actual, bastit el segle XVIII, fou reconstruït després de la guerra civil provocada per la rebel·lió franquista. El primer document que parla d’aquest temple és una pragmàtica del rei franc Carles el Calb, de l’any 872, en què fa donació de l’antiga església de Santa Maria d’Olot. En la darrera reconstrucció es trobaren restes de diverses construccions anteriors, cosa que demostra la seva gran antiguitat. És una construcció relativament petita que, gràcies a l’alçada, crea la sensació de ser més gran i en cap moment m’hi vaig sentir encongit.

La imatge que s’hi conserva és una talla romànica que es pot datar el segle XII. Es considerava que era una verge bruna, però en la restauració que es va fer fa prop de vint-i-cinc anys es veié que havia estat ennegrida pel fum dels ciris encesos constantment en el recinte prop de la talla. Un cas semblant al de Santa Maria de Montserrat, i altres.

Aquest concert ha estat la primera activitat postvacances i, per preparar-lo a consciència, vam assajar els dos dies anteriors, divendres i dissabte. Crec que el resultat va ser molt satisfactori.

Les peces que vam interpretar són:
                Emperadriu de la ciutat joiosa – del Llibre Vermell de Montserrat
                Ave Maria – Tomàs Luis de Victoria
                Regina Caeli – Joan Cererols
                Ave Maria – Franz Liszt
                L’Eternel est son nom – Franz Liszt
                Locus iste – Anton Bruckner
                Lord, I want to be a christian – B. S. Dennar
                Ain’t-a that good news – L. Dawson
                Salve Regina – Enric Morera
                Els Degotalls – Ricard Castells

Per correspondre als aplaudiments entusiastes del públic els vam oferir, com a bis, An irish blessing, balada irlandesa harmonitzada per James E. Moore, Jr. I, encara, com a preludi de la gran diada de l’11 de setembre d’enguany, El cant de la senyera, amb lletra de Joan Maragall, poeta molt vinculat a la Garrotxa, i música de Lluís Millet. Tot i que la creença general és que és un cant dedicat a la senyera de l’Orfeó Català, la lletra només parla de la bandera catalana.

El calorós acolliment del públic, que omplia l’església de gom a gom, va crear aquella atmosfera màgica de complicitat que fa que les/els cantaires ens sentim a gust i cantem amb seguretat i entusiasme i, així, podem assolir encara més qualitat en les interpretacions. No cal dir que la major part del mèrit és de la nostra directora, Sara Pujolràs, que, incansable, es dóna totalment i ens transmet l’esperit, el ritme i les dinàmiques que desitja en cada obra.

Ha estat un començament de curs immillorable, que ens ha satisfet, i ens portarà a reprendre amb ganes i esforç el treball dur de preparació del concert de Fires.
Com ja he expressat moltes vegades m’agradaria que altres cantaires expresséssiu les vostres opinions en el bloc. Que, al cap i a la fi, és el bloc del Cor Maragall i no pas el meu.

Xavier Merino i Serra - 12 de setembre de 2012


Entrat per Lluís Gil el 12 de setembre de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

UNITS PER UNA AFICIÓ COMUNA: EL CANT - Teresa Ribas i Roqueta

IDIL·LI, DE JOAN ALTISENT - Xavier Merino

L'IRIS. UN ANY DESPRÉS - Salvi de Castro