CONCERT DE MÚSICA SACRA 2017 - Xavier Merino


Tots els intèrprets al cant comú


Aquest concert s’esdevingué el 8 d’abril, vigília del diumenge del Ram i hi prengueren part el Quartet del Cor de Cambra de Girona, la Capella Polifònica de Girona, la Coral Xàntica i el Cor Maragall.

 
Quartet del Cor de Cambra de Girona


El Quartet del Cor de Cambra de Girona, dirigit per Antoni Amorós i acompanyat a l’orgue per Joan Sadurní, interpretà tres responsoris de Matines de Setmana Santa de Tomàs Luis de Victoria (1548-1611): Jesum tradidit impius, O vos omnes i Aestimatus sunt. Acabà amb la Lletania de la Mare de Déu de Tomàs Milans (1672-1742). Milans nasqué i morí a Canet de Mar (Maresme); primer va ser escolà i de l’any 1701 fins al 1714 director de la Capella del Palau de la Comtessa de Barcelona. Des de 1714 fins al 1735, mestre de capella de la Catedral de Girona. La interpretació de totes quatre peces va ser molt bona.


 
Capella Polifònica de Girona

A continuació la Capella Polifònica de Girona, dirigida actualment per Martí Ferrer, interpretà l’Ave Maria de Tomàs Luis de Victoria, el Regina Coeli a dos cors de Joan Cererols (1618-1686) i tancà la seva actuació amb l’esplèndid O vos omnes de Pau Casals (1876-1973) que va fer commoure el públic que omplia el Mercadal.


 
Coral Xàntica

Continuà el concert la Coral Xàntica, dirigida per Sara Pujolràs i acompanyada al piano per Joan Sadurní, va fer una magnífica interpretació de Misericordia, de J. Reese Norris (*1973), A prayer for peace, de P.F. Tillen (*1926), Marchin’ to freedom, de R. Dilwoerth (*1970) i acabà amb Amazing Grace arranjada per B. Dewagtere (*1958). Les dues primeres obres transmeten un sentiment de bellesa i placidesa extraordinari. Les altres dues, negres espirituals, més rítmiques però que, especialment l’última, desprenen una gran serenitat.



Cor Maragall

A continuació el nostre Cor Maragall, dirigit per Sara Pujolràs, interpretà:


In monte Oliveti, de Franz Schubert (1797-1828). El text és del primer responsori de les vigílies de Dijous Sant. Schubert expressa l’angoixa que degué sentir Jesús a la muntanya de les oliveres quan pregava, després del sopar pasqual, mentre esperava que arribessin Judes i els qui anaven a agafar-lo.


Cant espiritual, amb música d’Àngels Alabert (*1937) sobre el text del conegut poema de Joan Maragall. Àngels Alabert, fundadora i primera directora del Cor Maragall, en la seva joventut es va sentir profundament interpel·lada per aquest poema i decidí fer-ne aquesta obra. La música, emotiva i espectacular, reflecteix els sentiments, els dubtes, les certeses i l’esperança de Maragall davant la mort que, quan escriví el poema, ja devia veure propera.


Free at last, negre espiritual amb arranjament de Jester Hairston (1901-2000). El text es fonamenta en el llibre Levític bíblic (Lv 25,39) quan parla de la llibertat que assoliran els esclaus en els anys de Jubileu. És un cant de joia esclatant, amb un ritme molt marcat, dels esclaus negres americans per celebrar l’assoliment de la seva llibertat l’any de Jubileu.

El concert s’acabà amb el cant conjunt de Stabat Mater de Zoltan Kodály (1882-1967) dirigit per Antoni Amorós.

 https://c327876e-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/cormaragall/angels-alabert-feliu/%C3%80ngels%20Alabert%20Feliu.jpg?attachauth=ANoY7cpicgjBovPRn94LkZ34QxCE1AF3sf1EUnKTvq5IhPSF5oSiKOiGVwLKt_hBuXtgOTRVMb_xOSURvCwKUvFVTz9aczVDdOuoYavA7OjALSH5VS-eMeYOZ3-sipcCxqLDIrvVGCD-qF0lr5V0CFFSi9hGVIWHpojie1TOzLzvjjKMsFd2bCDUfk81jZHv2gnASdfu-ZP-38BgBWP2kn3bXTDPtRODFuhaQRmzLnPS8SK1ZZJHbqiHW8Tytl9jBvZC7Z4cBbtB&attredirects=0

Àngels Alabert i Feliu

Vull remarcar que per als i les cantaires del Cor Maragall va ser molt estimulant i reconfortant, a l’hora de cantar el Cant Espiritual, la presència entre el públic de la compositora de l’obra, Àngels Alabert, fundadora i primera directora del nostre Cor, que ben merescudament, rebé una gran ovació per part del públic i cantaires.




Xavier Merino, 5 de maig de 2017

Fotografies de Jordi Baquero del web del Cor Maragall

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda