EL BOLERO DE GUADASSUAR - Xavier Merino


Una nova aportació d'en Xavier sobre aquesta peça que cantem: El bolero de Guadassuar


El bolero neix com a evolució de la seguidilla i, sembla que al segle XVIII, baixà dels salons aristocràtics fins al carrer per fer-se popular. Les seves músiques feren fortuna a diverses comarques del País Valencià, sobretot a la Costera i la Ribera. El Bolero de Guadassuar procedeix de la població de la Ribera del mateix nom. Aquest bolero és dels pocs que té la lletra totalment en la variant valenciana de la nostra llengua comuna. Des de fa uns anys era oblidat al poble però el 2009 se’n recuperà la seva interpretació al carrer en la Fireta del Porrat.

El bolero té un ritme ternari (tres per quatre) i consta d’entrada, cobles i tornada. Per ballar-lo amb correcció és indispensable de moure els braços amb elegància i tenir una bona agilitat a les cames i els peus, que ha de semblar que volen i no s’arrosseguen mai per terra.

Podem veure’n la interpretació als enllaços següents:





En el primer vídeo el podem veure ballat al carrer a Guadassuar l’any passat; va tenir una bona acollida del públic, tot i que l’ajuntament el va mensprear.. El segon, en canvi, és una interpretació feta als estudis de Tele 7, aparentment amb els mateixos balladors. El tercer és una interpretació amb vestuari diferent, cosa que fa pensar que és un esbart, en un local tancat i la filmació, feta des d’un pla elevat, permet apreciar amb més detall els diferents passos de la dansa.

Em sap greu no haver-ne trobat cap que sigui interpretat per una coral.
Publicat inicialment per Lluís Gil el 30 d'abril de 2010

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda