CONCERT DE MÚSICA SACRA 2014 - Xavier Merino

Foto 
Concert de música sacra 2013




Un any més vam participar, el dia 12 d’abril, vigília de la festa de Rams, al ja tradicional concert de música sacra que es fa a l’església de Santa Susagna del Mercadal de Girona. Com l’any passat, també hi participaren el Cor de Cambra de Girona i la Capella Polifònica de Girona.


El nostre Cor va oferir, enguany, un programa més tradicional que el d’anys anteriors:


Del Llibre vermell de Montserrat, manuscrit de finals del s. XIV, O Virgo splendens, cànon a tres veus sobre una melodia gregoriana. El vam cantar a dues veus d’homes i una de dones.


A continuació, i del mateix manuscrit, Mariam Matrem. Aquesta obra és un virolai a tres veus, de melodia molt expressiva i delicada, típic del període de l’Ars Nova.


Després cantàrem el responsori Caligaverunt oculi mei (El plor m’ha ennuvolat els ulls), de Tomás Luis de Victoria. Aquest autor és el polifonista castellà del Renaixement més conegut a tota la península ibèrica. És un cant que vol expressar la profunditat del dolor que devia experimentar Jesús en el trànsit de la seva passió.


El seguí Laudate Dominum, de Marc-Antoine Charpentier, compositor del barroc francès del segle XVII. Amb el text del salm 117, un dels dos més breus del Saltiri, és un cant de lloança a Déu ple de joia i molt ritmat.


Tancàrem l’actuació amb Hexapsalmos, de Serguei Rakhmàninov, compositor rus de la primera meitat del s. XX. És la setena part de les conegudes Vespres d’aquest autor. A onze veus, té una dificultat d’interpretació remarcable. És una obra amb un grau molt elevat de romanticisme amb un ressò ben viu de la polifonia de la litúrgia ortodoxa russa. Té una gran bellesa i emotivitat que arriba fàcilment al públic i als mateixos cantaires.


Crec que vam fer una bona interpretació de les obres que fou molt ben acollida pel públic.


De la resta del concert en voldria destacar l’obra Sou digna, d’autor anònim rus del segle XVIII. Poguérem gaudir d’aquesta petita joia amb l’excel·lent i deliciosa interpretació feta per Elara Pi, Vera Krasnoperova i Ania Bobrik, del Cor de Cambra de Girona.



Xavier Merino i Serra – 20 d’abril de 2014

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda