TOT A PUNT PER AL CONCERT DE FIRES 2013 - Xavier Merino


El treball intens que el Cor Maragall ha dut a terme els darrers mesos dóna els fruits que n’esperàvem i veiem com les obres que integren el programa del Concert de Fires 2013 van quedant ben assaonades i a punt per a la degustació que el públic en podrà fer el proper dia de Tots Sants.

La principal novetat d’enguany és l’acompanyament del trio format per Joan Sadurní al piano, Enric Canada a la bateria i Pere Coma al contrabaix. Tots tres són intèrprets excel·lents i col·laboraran a fer que el concert d’enguany sigui amable, alegre i rítmic com és previst.

Algunes obres tenen un ritme ben marcat i lleuger, com ara Elijah rock, LaLaLaCalypso, The Battle of Jericho, El humahuaqueño, Angelina, El general Bum-bum, Bon menú! i Goodnight; altres, amb un ritme més lent, més dolç, més suau, com What a wonderful world, Blue moon, Deep River, La vall del riu Vermell i An irish blessing, faran que el concert sigui variat i amè.

El concert començarà amb Fiat mundus justus, creació d’Alberto Grau Dolcet, compositor veneçolà nascut a Osona l’any 1937. És un gran clam per un món més just que m’agradaria que arribés al cor de tothom, públic i cantaires. Alberto Grau viu a Veneçuela des de molt petit i ha assolit un gran prestigi en el cant coral a Llatinoamèrica i arreu del món.

També voldria destacar l’impressionant arranjament de l’obra The Battle of Jericho, feta pel malaguanyat Moses Hogan (1957-2003). Hogan en féu una versió descriptiva, expressionista, que permet de sentir amb claredat la determinació dels guerrers, l’estrèpit de la batalla,  les trompetes dels assetjants i la caiguda dels murs que protegien la ciutat.

Les obres del programa escrites o arranjades per autors catalans són: La vall del Riu vermell, en una versió esplèndida de Manuel Oltra que li dóna un caràcter ben diferent de l’habitual en altres arranjaments d’aquesta cançó.

Si us plau!, amb música i lletra de Ricard Lamote de Grignon. És una obra humorística de la qual  no em puc estar de reproduir la lletra: No hi fa res el dir que no, o que sí, perquè sí, perquè no, per fer la raó forta. Ei! Tanqueu la porta! / No hi fa res que sigui verd, o vermell, o blau cel, o marró, el caminal de l’horta. Ei! Tanqueu la porta! / No hi fa res l’anar mudat, clenxinat, enllustrat, i amb això dur la corbata torta. Ei! Tanqueu la porta! / No hi fa res trobar una serp sibil·lant, mastegant el verí, però que sigui morta. Ei! Tanqueu la porta! / Tant si es forta, com si és l’horta, com si és torta, com si és morta. Feu el favor, tanqueu la porta, si us plau!

El general Bum-bum, cançó infantil de Joan Llongueres, harmonitzada per Manuel Oltra. Llongueres fou l’introductor a Catalunya, enguany fa cent anys, del mètode Dalcroze que afavoreix la coordinació de música i moviment corporal. Amb el nom de general Bum-Bum va ser conegut popularment el general Eugenio de Gaminde que durant la “revolta de les quintes” de 1870, bombardejà la Vila de Gràcia des de la cruïlla Passeig de Gràcia/Diagonal i en destruí moltes de les cases.

Estic ben convençut que tots plegats: públic, cantaires, músics i directora gaudirem a fons d’aquest programa preparat amb tot l’entusiasme per les i els cantaires del cor i, sobretot, amb l’esforç de la Sara, la nostra directora que n’ha estat la ideadora i artífex.

Xavier Merino i Serra – 18 d’octubre de 2013


Entrat inicialment per Lluís Gil el 24 d'octubre de 2013

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CONCERT DE TOTS SANTS 2023

DESPRÉS DEL CONCERT DE TOTS SANTS 2023

QUARANTA ANYS DEL COR MARAGALL - Sara Pujolràs i Naspreda